Ha már karácsony a szeretet ünnepe, akkor beszéljünk a szeretetnyelvekről. Hogyan is tudunk úgy szeretetet adni, hogy azt a másik is érezze, értékelje?

Mindannyian máshogy fejezzük ki a szeretetet, mindenki a maga módján. Mindenki másból érzi, hogy szeretik. Öt különböző szeretetnyelvet különböztetnek meg. Ebből az ötből kettő jellemző ránk. Mindenkire másik kettő. Az alábbi listában láthatod a szeretetnyelveket és, hogy hogyan fejezhetjük ki őket. Van akinek elég csak átolvasnia az alábbi listát és már tudja is, hogy mi a szeretetnyelve, de néha ez bonyolultabb, de nem kell aggódni, erre találták ki a szeretetnyelv tesztet. Tölts ki és a párodnak is mutasd meg. Ha van gyerek ő is csinálja meg (jó, elég akkor ha már tud beszélni… 😉 ). A két legmagasabb pontszámot kapó lesz az elsődleges és a másodlagos szeretetnyelved (persze több magas pontszám is kijöhet, van akinek például van egy elsődleges és holtversenyben 2 másodlagos.) Úgy működünk, hogy az elsődleges szeretetnyelveinken érezzük leginkább, hogy szeretve vagyunk.

Hogy néznek ki a szeretetnyelvek?

  • Testi érintés: nem véletlen a Free Hug mozgalmak népszerűsége…, egy ölelés mindig jó(mondom én, akinek ez a szeretetnyelve), de elég néha csak a vállára tenni a kezünket valakinek, vagy futólag megsimogatni a párunkat, ahogy elmegyünk mellette a konyhában. Egy táncos estével pedig egyszerre maxolhatjuk ki a testi érintést és a minőségi időt, vagy egy közös masszázzsal. Jelzem ezek szuper ajándékötletek karácsonyra(szólna valaki a férjemnek is… 😉 ).
  • Minőségi idő: Remek lehet egy közös séta, kirándulás, egy jó beszélgetés, szinte bármilyen közös program szóba jöhet, amikor figyelünk a másikra. Ezt nem véletlenül emelem ki. A figyelem nagyon fontos! (Tényleg) A beszélgetéseink kulcsa az, ha odafigyelünk a másikra és meghallgatjuk. Az nem éppen a minőségi idő csúcsa, ha elmeséljük puffogva, hogy mi történt már megint a munkahelyen. A panaszkodás amúgy is negatív, csak energiát szív el. Persze kell néha ventilálni, ki kell adni a dolgokat, de ha tudjuk, akkor ettől kíméljük meg a szeretteinket. A minőségi idő alapvetően ingyen van, kivéve ha fizetni kell érte a bébisitternek… vagy egy takarítónőnek. Érdemes felismerni, hogy ha ilyen külső segítségre van szükségünk. Ha ajándékban gondolkodunk, akkor egy koncert vagy színházjegy remek lehet ennek a típusnak.
  • Elismerő, dicsérő szavak: Hajlamosak vagyunk “alapnak” tekinteni a dolgokat. “Ez alap!” mondjuk és elsétálunk a mindennapi hőstettek mellett. Ha párunknak az elismerő szavak a szeretetnyelve, akkor igyekezzünk meglátni és értékelni azt, amit csinál. Álljunk lesben mint egy vadász, aki erősségekre vadászik, és tüzeljünk, ha felbukkan egy. Triviálisak tűnnek a mindennapi tevékenységeink, a takarítás, a főzés vagy a gyerekkel való foglalkozás, de nézzünk rájuk most új szemmel. Vegyük észre, hogy mit csinál jól a párunk és köszönjük meg, dicsérjük meg ahogy csinálja. Ismerjük el ha a párunk munka után még beugrott a boltba vagy vacsi után bepakol a mosogatógépbe(és felejtsük már el az istenért, hogy mi másképp pakoltunk volna be… vagy, hogy nem olyan sajtot hozott). Vagy ünnepelhetünk együtt egy pohár (szekszárdi) vörös borral, ha a feleségünk/férjünk épp megcsinálta a gyerekeknek az 200. esti kakaót. Ez is alapvetően ingyen van, jó-jó persze a szekszárdi vörös az nem…, vagy ha megrendeljük a Mikulástól, hogy felhőből kiírja az égre karácsonykor, hogy “Köszönöm!” – ez tényleg nem tudom mennyiből jön ki manapság… Viszont összeírhatjuk egy kártyán, hogy őszintén miért tartjuk nagyra a párunkat és mit szeretünk benne. Bátran odatehetjük a fa alá 24-én este. Ennek biztos sikere lesz. (Ez a tanács garanciális, ha mégsem jön be, akkor ugyanitt tudtok reklamálni. Persze az IphoneX-et ne próbáljuk ezzel megspórolni… 😉 )

Thank you_felhő

  • Ajándékok: itt egész apró ajándékokra kell gondolni, nem pedig a 14 karátos gyémántra, ha csak az elég, akkor ott más gond is lehet… 😉  Akiknek az ajándékozás a szeretetnyelve, őket jellemzően nem úgy kell elképzelni, hogy rettentően anyagias emberek. Ők azt értékelik, hogy a társuk gondolt rájuk, törte a fejét, hogy mivel okozhat örömet és végül vette a fáradtságot, hogy vegyen nekik valamit. Azt hiszem, hogy a karácsonyt nekik találták ki, el se tudom képzelni, mennyit lobbizhattak ezért.
  • Szívességek: bármi a friss narancslé facsarástól a reggelihez, egészen a téli gumi cseréig… amiről tudjuk, hogy szüksége van rá és örülne neki. Találkoztam olyannal, akinél nem lehetett megállapítani csak az egyik szeretetnyelvét, viszont feltűnően elzárkózott attól, hogy szívességet fogadjon el. Attól meg pláne, hogy ő szívességet kérjen bárkitől… Nála kiderült később, hogy egy régi nagy szerelme csúnyán szemére hányta a neki tett szívességeket. Figyeljük hát a jeleket!

Hogy működik ez egy párkapcsolatban – mi jön a és lila köd után…

Egy párkapcsolat indulásakor elárasztjuk a társunkat szeretettel az összes létező módon és szeretetnyelven. Olyan ez mint az ősrobbanás. Aztán, ahogy múlik az idő és már elszállt a lila köd, ott maradnak a hétköznapok. Sok a munka, a stressz, hülye a főnök,  nagy a dugó, idegesek az ügyfelek és a lábunkra léptek a villamoson, na meg a gyerek is ott ugrál folyton… Ilyenkor már csak a minimumra lövünk. Ez nem rossz dolog, hiszen erre van erőnk. Egyszerűen növeljük a hatékonyságot, a  leghatékonyabban fejezzük ki a szeretetünket. Mi is történik ilyenkor? Az elsődleges szeretetnyelveinkre szorítkozunk, hiszen ez esik a “legjobban”. Igen, nekünk. A kihívás abban van, hogy a párunkkal az ő saját szeretetnyelvén tudathatjuk, hogy szeretjük. Ha eltér egyik vagy másik  szeretetnyelvünk az övétől, akkor ő bizony ő másból érzi, hogy szeretve van.  Hiába ölelgetem a férjemet naponta százszor, (ami persze nekem nagyon jó…) ha neki csak a 3. helyen van a testi érintés a listáján.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban? Chandler főnöke…

Saját szemüvegünkön keresztül nézünk. Akinek a szívességek a szeretetnyelve, valószínűleg elmosogat majd a felesége helyett és leviszi a szemetet, amivel persze sosincs baj, de ha a feleség az ajándékok “nyelvén ért” vagy a minőségi idő a szeretetnyelve, akkor egy aprócska ajándék (akár egy túró rudi, nem a reklám helye… 🙂 ) vagy egy közös mozi dobta volna fel a napját. El se hisszük, hogy a közösen eltöltött vacsora milyen csodákra képes… Értékelni fogjuk, hogy elmosogattak helyettünk, de sajnos nem érezzük magunkat igazán szeretve. Persze jó, ha halad a házimunka, de ettől a “Szeretet Bankszámlánkon” nem növekedett meg a betétállomány.  Pedig milyen jól jönne a magas betétállomány, amikor a céges karácsonyi parti után kissé elázva kerülünk haza és másnap használhatatlanok vagyunk. Zseniálisan példázza, hogy miért érdemes figyelni arra, hogy másoknak mi a szeretetnyelve a Jó barátokból az rész, amikor Chandler főnöke a seggrepacsit, akarom mondani a testi érintés szeretetnyelvét gyakorolja, nem épp mindenkinek az örömére: Kattints ide a videóért!

Miért jó a tudatosítás… vagyis okosabban szeretni

Az okos kifejezéssel a tudatosságra utalok. Ha tudatában vagyunk annak, hogy mi a szeretetnyelvünk és a szeretteinké, akkor már nem a sötétben tapogatódzunk. Szeressünk hát okosan. Előfordul mindenkivel, hogy úgy érzi ki van facsarva, nem mindegy mire használjuk fel ilyenkor azt a kevés energiát ami van. Ha tudom, hogy a páromnak a szívességek a szeretetnyelve, akkor tudatosan dönthetek úgy, hogy ahelyett, hogy beszélgetek vele a világbékéről(ami nekem jó, ha a minőségi idő a szeretetnyelvem), kifacsarok két narancsot, mert tudom, hogy imádja a friss narancslevet, de nincs ideje megcsinálni magának. És máris szuperül indul a nap mindenkinek.

Na és mi van a gyerekkel?  

A párunkkal legalább egyik –  a mázlistáknak mindkét – elsődleges szeretetnyelvünk közös. (Ha egyik sem, nos, akkor  nehezített pályán vagyunk…) Tehát nagy valószínűséggel többé-kevésbé azonos “nyelveket beszélünk”, viszont a gyerekek szeretetnyelvét úgy “sorsolják”. Vagyis semmi garancia nincs arra, hogy megegyezik a szülőkével. Ha a szülők szeretetnyelve a minőségi idő és a szívességek, miközben a gyereké a testi érintés és a dicsérő szavak, akkor valószínűleg kevesebb ölelést és elismerést fog kapni, mint amennyire szüksége lenne ahhoz, hogy azt érezze, igazán szeretik. Sok pszichológusnál töltött órát spórolhatunk meg a gyerekeinknek felnőtt korukban, ha egy kicsit odafigyelünk arra, hogyan is fejezzük ki a szeretetünket irányukban.

A tesztet itt éred el!

A végére egy kis zene:  “okosabban kéne élni azt hiszem” az Apostoltól.

Mindenkinek Boldog Karácsonyt! Okos-szeretet az ünnepekre! Sokkal kevesebbet kell érte rohangálni, mint a drága ajándékokért és még stresszesek, meg fáradtak se leszünk tőle. A tudatosság legyen veletek!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *