Minden nap megküzdesz a szilvásgombóc vagy borsófőzelék dilemmával a menzán? Nem tudod, hogy hol az összefüggés? Megmutatom!

A kérdés megértéséhez és megválaszolásához vissza kell menjünk a gyermekkorba, ugyanis az önbizalom korai gyermekkorban határozódik meg. A szüleink,  – kevés kivételtől eltekintve – a legjobbat akarják nekünk. Ez mind szép és jó, hol van itt a probléma? Amikor a gyerek valami olyat tesz vagy gondol, ami ellenkezik azzal, amit a szülő ideálisnak hisz. Mivel a szülő mindenáron szeretné a gyerekét hozzásegíteni egy sikeres és boldog élethez, ezért beavatkozik. Igyekszik a gyereket befolyásolni. Rossz esetben a szülők a saját véleményüket és a saját akaratukat a gyerekre kényszerítik. Erre még mindig mondhatjuk, hogy ez így normális, mert “tanulja meg a gyerek az alapokat“. A probléma ott kezdődik, amikor a szülőnek nem sikerül szép szóval meggyőznie a gyereket. Ekkor a szülő választás elé kerül. Ha egy alapvetően agresszív(agresszivitás alatt értem a verbális agressziót is, vagyis az ordibálást), autoriter emberről van szó, akkor olyan módszerhez folyamodik, amivel megtörheti a gyereket.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Például felsorolja a gyereknek, már valószínűleg emelt hangon (vagyis agresszíven, félelmet gerjesztve igyekszik fölébe kerülni a gyereknek, aki, ne felejtsük, eleve függőségi helyzetben van) hogy korábban már milyen rossz döntést hozott a témában, vagy olyan eseteket sorol fel ami rosszul sült el. Ez ugye még mindig a szülői gondosság kategória… vagy mégsem? Ha megnézzük, hogy az energiák szintjén mi történik, akkor azt látjuk, hogy a gyerek energiaszintje egyre csökken, előbb félelmet keltettek benne, most pedig a negatív tulajdonságait sorolják fel. Ezzel lemegy kb. nullára az energiaszintje, ekkor aztán a szülő már könnyen kényszeríti rá az akaratát. Ennyi. Ezzel már meg is történt, minden aminek meg kellett történnie. A szülő elégedett, mert nyert egy csatát, és a gyereket a feltételezett jó irányba terelte. A gyerek akarata megtört ugyan, de hát az nem olyan nagy probléma. Sőt! Az életben is alkalmazkodnia kell majd, jobb ha megtanulja. Hogy mi a gond? Hát a gyengeség. Ha valami miatt nem lesz sikeres és boldog, akkor ez lesz az.