Growth mindset vs Fixed mindset – Teszteld le magad!

A Growth mindset-ről, avagy a fejlődési szemléletmódról szeretnék pár gondolatot megosztani veletek. Arról, hogy hogyan változtathatja meg a mindennapjainkat, ha tudatosítjuk a saját és környezetünk szemléletmódját. Miért éri meg a fejlődési szemléletmódra váltani a jó öreg “rögzült szemléletmód”-ról? Carol S. Dweck(pszichológus, Stanford egyetem) nevéhez fűződik ez az elmélet. Munkája alapján olyan nagyvállalatok építették be a cégkultúrájukba a Growth mindset-et mint például az IBM.

De mit is jelent a fejlődési szemléletmód?

Growth mindset azt jelenti, hogy az IQ és a tehetség csak kiindulási pontok. Felismerjük az értékét annak, hogy önmagunkat újból és újból felfedezzük. A képességeinkre nem megváltoztathatatlan, fix dologként gondolunk, hanem olyan adottságként, ami idővel igenis fejleszthető.

Önmagában ez az egy gondolat egész más emberré tesz bennünket. Ez a szemléletmódbeli váltás nagyban befolyásolja az életünk minőségét. Egész másképp tekintünk majd a munkahelyünkön a kihívást jelentő feladatokra. Ha belegondolunk ez masszívan kihat a karrierünk alakulására és a cégünk jövőjére is. Ráadásul nem csak arról van szó, ahogy magunkra nézünk, hanem arról is, ahogy a családunkra, gyerekeinkre vagy a kollégáinkra,  a beosztottjainkra.

Csinálunk egy gyors tesztet! TE milyen szemlélettel rendelkezel? Az alábbi kijelentésekkel egyetértesz vagy sem!

  1. Az intelligencia alapvető tulajdonság, amelyet nem lehet jelentősen megváltoztatni.
  2. Az ember tanulhat új dolgokat, de az intelligenciaszintjét nem lehet megváltoztatni.
  3. Akármennyi intelligenciával rendelkezik is az ember, az bármikor, jelentősen megváltoztatható.
  4. Az ember egész élete során alapvetően megváltoztathatja az intelligenciaszintjét.

Az első két mondat fix mindset-re, míg a második kettő Growth mindsetre utal. Te melyik állításokkal értettél inkább egyet?

A különbség a kétféle gondolkodásmód között olyankor nyilvánul meg leginkább, amikor kihívásokkal szembesülünk. Az alábbi ábra is mutatja mi is a különbség a kétféle gondolkodásmód között.

Growth mindset

A Growth mindset-es emberek örülnek egy nehéz matek feladatnak, mert tanulási lehetőséget látnak benne. Feltűrik az ingujjukat, közelebb húzzák a széküket az asztalhoz és mosolyogva nekilátnak a megoldásnak. A fix mindset-es, azonban attól fél, hogy kiderülhet, hogy mégsem annyira okos. Egy nehéz feladatban ennek a kockázatát látja. Ez blokkolja a teljesítményt és a fejlődést. Sajnos a Fixed mindset társadalmi szinten is “beette” magát a gondolkodásunkba. Biztos emlékszünk még 1-1 zsenire a gimiből vagy a főiskoláról/egyetemről, akinek nem kellett tanulnia, mégis mindig 5öst kapott és sorra nyerte a versenyeket. Volt azonban a kitűnő tanulók másik csoportja, a “stréberek”, akik “csak” rengeteget tanultak. Legyünk őszinték, kicsit lesajnáltuk őket. Pedig valójában van ebben valami becsülendő, amit akkor még nem feltétlenül láttunk. Ők addig edzették az agyukat, amíg tényleg jobbak nem lettek!

Gondoljunk csak bele, hogy milyen következménye van ennek nap mint nap a munkahelyünkön, vagy a cégünkben. Ha átállunk a fejlődési szemléletmódra, akkor nem lesz többé ciki, ha hibázunk, vagy nem tudunk valamit megcsinálni, hiszen megpróbálhatjuk újra meg újra. Kipróbálhatjuk a “B” és “C” tervet is. Csak azt fogja bizonyítani, hogy kitartóak vagyunk és kreatívak. Elkötelezettek a siker mellett. Hinni kezdünk abban, hogy jók és egyre jobbak lehetünk abban, amit csinálunk. Megszabadulhatunk egy nagy adag félelemtől és görcstől. Jól hangzik, nem? Bátorság receptre… Ráadásul az így felszabaduló energiáink a fejlődés szolgálatába állnak majd.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekel a szemléletmód váltás, akkor jelentkezz a Growth mindset workshopra és az egyéni coachingra.

Teljes szemléletmód teljes tesztet itt találod angolul.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *